Epiek
In dit deeltje van mijn kunst- en cultuurportfolio ga ik het hebben over een bekende auteur uit België, natuurlijk de verplichte huislectuur die aanbod komt bij Nederlands en een epische tekst uit de moderne literatuur.

Do Van Ranst
Do Van Ranst is een Vlaamse auteur van kinder-en jeugdboeken. Hij is geboren op 13 juli 1974. Hij houdt ontzettend veel van verhalen en theater. Zijn boeken werden al vertaald in het Deens, Duits én zelfs Koreaans. Hij won een tiental prijzen zoals de Deutscher Jugendliteratuurpreis, de Leeswelp en de prijs van de Kinder- en Jeugdjury.
Een aantal jaar geleden heb ik Do Van Ranst ontmoet op de Boekenbeurs in Antwerpen. Daar kreeg ik de omnibus 'Dina is terug!'.
Het boek vertelt het verhaal van de theatrale Dina die in een nieuw dorp woont en dat zorgt natuurlijk voor de nodige en vooral spannende avonturen. In deze omnibus word je meegesleurd in de knotsgekke verhalen van Dina en haar nieuwe vriendinnen.
Een echte aanrader dus voor kinderen van 10-12 jaar!

Huislectuur
Mijn top 3 vind je hieronder:

1) Hex - Thomas Olde Heuvelt
Het pittoreske Nederlandse dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken.
Het is een leuke combinatie van horror, liefde en middeleeuwse elementen.

2) Allemaal willen we de hemel - Els Beerten
'Allemaal willen we de hemel' is een aangrijpend verhaal over oorlog en liefde en de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt. Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Maar het is 1943, midden in de oorlog. Aan het oostfront wordt een bikkelharde strijd gevoerd tegen de Russen. De Duitsers lijden er grote verliezen en hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan. Voor de jongens een gedroomde kans om held te worden voor het volk en voor het vaderland, maar vooral voor een betere wereld.
Als je houdt van een oorlogsroman, veel details, aangrijpende gebeurtenissen, een meervoudig vertelperspectief en tijdsprongen, dan is 'Allemaal willen we de hemel' van Els Beerten zeker een aanrader.

3) Efter- Hanna Bervoets
Efter speelt zich af in een nabije toekomst waarin artsen en wetenschappers verliefdheid als psychische aandoening zijn gaan beschouwen. Een nieuw medicijn Efter genaamd is een middel tegen verliefdheid. Wie aan het LAD syndroom lijdt, komt in aanmerking voor afkicken met het middel Efter.
In het begin is het verhaal moeilijk te volgen, maar naar het einde toe vallen alle puzzelstukjes wel in elkaar.
Leeservaringsverslag
'Allemaal willen we de hemel' van Els Beerten
In het boek 'Allemaal willen we de hemel' van Els Beerten springen twee grote themata in het oog, met name oorlog en liefde. De andere thema's gaan over helden, muziek en vertouwen. Als dit je aanspreekt, moet je het boek zeker lezen!
Het boek speelt zich af van 1942 tot 1967. Enkel
de proloog en de epiloog gaan over het jaar 1967. Spijtig is dat de dood van
Jef in de proloog al beschreven wordt. Jef Claessen is namelijk één van de
protagonisten. Beerten deelde het boek op in twee delen. Deel 1 loopt van 1942
tot 1945 en deel 2 van 1944 tot 1947. De beide delen bevatten korte
hoofdstukken. Hier gebruikt de schrijfster voortdurend tijdsprongen, waardoor
het verhaal moeilijk te volgen is.
Een ander element waardoor het soms moeilijk te volgen is, is het meervoudig
vertelperspectief. We krijgen het verhaal vanuit vier personages te zien: Jef
Claessen, Remi Claessen, Renée Claessen en Martin Lenz. Van deze laatste weten
we pas later in het verhaal dat het een bijnaam is voor Ward Dusoleil.
Jef en Ward dromen ervan om helden te worden. Jef
kreeg zelfs al een medaille en daarmee was zijn kleine broer Remi natuurlijk
heel blij: 'Mijn broer Jef is een held!'.
Bij de huldiging van zijn medaille speelt muziek tevens een grote rol: 'Renée
staat met haar trompet aan haar mond, klaar om te spelen.'
Naar mijn mening is het verhaal te gedetailleerd. Wanneer Ward in de gevangenis zit, wordt hij door sommige agenten iets te hard aangepakt. Op sommige momenten is dit zelfs mishandeling: 'Zijn arm schiet uit. Hij slaat met zijn vuist tegen de achterkant van mijn hoofd. Ik wankel. Val tegen de muur. Zijn voet op mijn been.'
Nog een minpunt aan het boek is dat aan het einde pas de puzzelstukken in elkaar vallen.
Als je houdt van een oorlogsroman, veel details, aangrijpende gebeurtenissen, een meervoudig vertelperspectief en tijdsprongen, dan is 'Allemaal willen we de hemel' van Els Beerten zeker een aanrader. Ik moest het boek voor het vak Nederlands lezen, anders had ik het waarschijnlijk niet uitgelezen.
De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart
Epische tekst uit de moderne literatuur
De Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart (vaak aangeduid als: Sara Burgerhart) is een briefroman die geschreven is door Betje Wolff en Aagje Deken. Betje Wolff is geboren op 24 juli 1738 en gestorven op 5 november 1804. Aagje Deken is geboren op 10 december 1741 en gestorven op 14 november 1804. Het werk is uitgegeven in 1782 en wordt beschouwd als de eerste Nederlandse briefroman. Het is de eerste briefroman in de hedendaagse betekenis van het woord in de Nederlands literatuur.
Dit werk behoort tot de verlichting, omdat ze benadrukken dat vrouwen hun verstand moeten ontwikkelen en zelfstandig keuzes moeten maken.
In het boek streeft Sara ernaar een zo goed mogelijke burger te zijn. Daarnaast staat het zelfstandig denken van de mens centraal, dat is in het algemeen kenmerkend voor het denken in de tijd van de Verlichting.
Hier vind je een kort fragmentje uit de aangrijpende historie.
Hij. Wat, ga je nu opeens lastig doen? dan bedrieg je jezelf; want (en hij zwoer een dure eed,) het is mij ernst; ik bemin je: je zult de mijne zijn; hij kwam opnieuw op mij af)
Ik. Blijf rustig! U vergist zich, zie ik, in mij: als u van mij zou houden, zou u me niet zo kunnen vernederen: laat me gaan, ik wil hier niet langer blijven.
Hij. Laat me gaan; ik wil hier niet langer blijven! o, zo spreekt men niet tegen een man zoals ik en dat op zijn eigen buitenplaats. (Ik werd zo bleek als mijn linnen.) Luister eens meisje, al die grote gevoelens van mij moet je niet zo letterlijk nemen. Niettemin, je bent nu nog aantrekkelijker nu je zo'n fraai rolletje speelt. Kom mijn Saartje, laten we gelukkig zijn; de tijd is kostelijk als je tenminste dwaas genoeg bent om naar huis terug te willen gaan. Mijn koets staat in ieder geval al buiten, de paarden staan met de leidsels opgeknoopt op stal en binnen een paar uur zijn we ver van hier, want ik waag er mijn beste harddraver aan. (Hij wilde mij opnieuw kussen.)